Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit juli, 2023 tonen

Kalisz

Deze Poolse deksel uit Kalisz werd ingezonden door Jos (van Archeologie). Zijn tweede inzending en meteen een volmaakte compositie. Klasse. Afgebeeld is een fort met twee torens en een bewaker die op een hoorn blaast. De Duitse Wikipagina van deze knap oude stad weet nog meer te vertellen.

Arezzo

Ik ben blij met elke Italiaanse deksel want heel populair is de wapendeksel niet in dat land. Deze kreeg ik van Chris. Op de deksel staat een klein en wat onbeholpen paard afgebeeld. Zoek je het wapen hier op, dan zie je een vlammend, steigerend paard met de staart zwiepend naar boven.

Næstved

Het was dé putdekselvakantie van Michel. Hier was hij op bezoek in Næstved. Ik had er wel eens van gehoord want in Europees verband werd door enkele Nederlandse clubs tegen de plaatselijke IF gevoetbald. En nu ik dit nog eens opzoek, blijkt de fameuze Jesper Olsen er gevoetbald te hebben. De stad heeft een fijn, duidelijk wapen: het zijn de sleutels van Sint Petrus. Onder de sleutels is nog een riviertje afgebeeld en het geheel wordt besloten met een kroontje bovenop. Info via Heraldry of the World .

Dragør

Dat Michel de plaats Dragør op het eiland Amager bezoekt is niet vreemd, eerder een verplichting en vast ook niet de eerste keer. In Hanzetijden had Zutphen er een vitte , een handelsnederzetting. En nu, honderden jaren later, hebben ze er versierde putdeksels. De putdeksel zelf heeft nóg een Nederlands tintje want dit jonge wapen van Dragør is overgenomen van Store Magleby, alleen de kleuren zijn anders. Hoe dat zit met Store Magleby en die Nederlandsers lees je het best op Wiki . Het afgebeelde anker staat symbool voor de visvangst.

Roskilde

Michel was deze zomer in Denemarken en dat heeft deze putdekselverzamelaar geweten. Dag na dag vloog er een foto de WhatsApp binnen. Deze deksel komt uit het bekende Roskilde. Wat zeggen de Wikipagina’s over deze wat versuft ogende vogel? Nou, dat blijkt nog geen uitgemaakte zaak. Het zou volgens Heraldry of the World een adelaar kunnen zijn en hij vliegt over een rivier of andere waterstroom, al zie je dat op de deksel niet goed.

Køge

In zijn veroveringstocht door het Deense Seeland, vond Michel in Køge deze bijzonder rijk gedecoreerde deksel. De brønddæksel -afdeling van fabrikant Ulefos heeft prachtig werk afgeleverd en haarfijn het wapen in de deksel gegraveerd. Het wapen toont de oude brug over rivier de Køge Å. Gods hand en de kroon van de koning bieden bescherming ( HotW ).

Bad Staffelstein

Niet ver van Bamberg ligt het stadje Bad Staffelstein. In het kleine centrum van die stad liggen enkele glimmende putdeksels met een stadswapen op straat. Ingrid en ik vonden er een en zette hem op de foto. Voor de duiding van dit stadswapen op de Duitse Wikipagina moet je wel een paar minuten uittrekken. De vier lagen gestapelde bakstenen staan symbool voor Staffelstein. Een mooi voorbeeld van een sprekend wapen . De ruiter op het steigerende paard is niet de befaamde Alwin Schockemöhle maar de heilige Joris van Cappadocië.

Marbella

Onder de bruine benen en deftige vakantiestappers van Kees, vinden we een putdeksel uit Marbella. Scherp gezien van Kees dat er ook nog een stadswapen op staat afgebeeld. Volgens mij is dit de eerste inzending van hem en daarom hulde voor de volmaakte compositie. Pakken we het wapen op de Duitse Wiki erbij, dan blijken er drie symbolen op te staan: een fort op water, een kapotte kruisboogjuk en een bundel van vijf pijlen met de punten naar beneden gericht. Het geheel wordt afgerond met een koninklijke kroon.

Hallstadt

Het was een goedmakertje voor mijn teleurstelling dat het machtige Bamberg geen putdeksel met stadswapen had, dat ik in het naburige Hallstadt deze frisse deksel vond. De uitbater van de nabije frituurzaak keek erg geïnteresseerd toen ik in de remmen kneep, van de racefiets stapte en deze foto schoot. In Hallstadt houden ze wel van een duidelijk wapen. Twee zelfs, want we zien twee hellebaarden die kruislings over elkaar liggen. Een aanvullend verhaal lees je op de Duitse Wikipedia .

Schwaz

Toen ik op vakantie ging naar Oostenrijk en daar Innsbruck bezocht, had ik toch wel verwachtingen. Ik bedoel: juist in die toeristische stad hebben ze toch wel een belangrijk deksel voor me? Zoals vaker werd ik weer teleurgesteld in mijn dekselverwachting. Gelukkig vond ik een paar dagen later dit fraaie exemplaar in het naburige stadje Schwaz. De afgebeelde hamer en moker verwijzen naar een groots mijnbouwverleden en zo kruislings over elkaar gelegd is het zelfs een internationaal symbool voor de mijnbouw. Schwaz zou de grootste zilvermijn van Europa hebben gehad. Benieuwd geworden naar dit Oostenrijks stadje? Kijk dan verder op deze Wikipagina .