Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit juli, 2024 tonen

Le Mans

Franse putdeksels met een stadswapen heb ik nog niet veel. Henk vond een heel fris exemplaar in Le Mans. Le Mans heeft een heel fraai maar ook complex stadswapen. De Franse Wikipedia in combinatie met Google Translate helpen mij met een duiding. Het kruis en de kandelaars horen bij de legende van de heilige Julianus van Le Mans , bisschop van deze stad in de derde of vierde of misschien zelfs vijfde eeuw. Bij zijn overlijden verschenen drie priesters met kandelaren. De vierde kandelaar zou om esthetische redenen aan het wapen zijn toegevoegd... bien . De sleutel verwijst volgens Heraldry of the World  naar het feit dat Le Mans zich graag presenteerde als een vrije stad. De drie lelies duiden op de koninklijke status van de stad. Het wapen is afgetopt met een muurkroon - die zien we wel vaker terug op de stadswapens.

Suldal

Cees - familie van hofleverancier van putdekselfoto’s Ron - vond deze deksel in de Noorse gemeente Suldal. Hulde voor de compositie en de keuze voor witte schoenen op een grijs vlak. Suldal introduceerde dit gemeentewapen in 1976. De drie kronkellijnen op het wapenschild verbeelden de Suldalslågen, een 22 kilometer lange rivier die door deze gemeente stroomt. Op de Engelse Wikipedia  staat het wapen uitvoerig beschreven.

Uden

Deze deksel vond ik in Odiliapeel. Dit Peeldorp behoorde bij de gemeente Uden en heeft dus alle recht op deze deksel. De gemeente Uden fuseerde in 2022 met de gemeente Landerd. De nieuwe gemeente heet Maashorst. Ai, wat is  Heraldry of the World  streng ten aanzien van dit Udense wapen: het is een verminkte versie van het wapen van het graafschap Kleef. Uden kwam in 1396 namelijk in Kleefse handen. Afgebeeld zijn vier (of acht?) elkaar overkruisende stokken die op het einde een lelie vormen. De stokken liggen op een wapenschild met elf dwarsbalken of facsen .

Syddjurs

Een natte rit op het schiereiland Djursland werd beloond met de vondst van deze putdeksel. In 2007 is een aantal gemeenten aan de zuidkant van het schiereiland samengevoegd tot één nieuwe gemeente: Syddjurs . Ik vind dat de gemeente Syddjurs een prachtig en sierlijk gemeentewapen heeft laten ontwerpen. De duiding van het wapen staat op deze pagina beschreven. De slinger verbeeldt de kustlijn van de gemeente. De vier stippen staan symbool voor de vier voormalige gemeenten.

Ebeltoft

Aan de uiterste westkant van het schiereiland Djursland vond ik in de vlek Eg deze deksel met het wapen van Ebeltoft. Deze knap oude stad was tot 2007 hoofdstad van de gelijknamige gemeente maar hoort nu bij de gemeente Syddjurs. Het wapen is volgens deze Deense site van 1970 tot 2007 door de gemeente gevoerd. Maar al lang daarvoor kwam deze sterk gestileerde appelboom voor op het stadszegel. De appel verwijst naar het eerste gedeelte van de naam Ebeltoft of ouderwets Æbeltoft; æbler zijn appels.

Galten

Het is goed opletten bij het fietsen door Denemarken. In de meest onbeduidende dorpjes moet je in de remmen om een putdeksel te fotograferen. Vandaag was dat het geval in Skovby. Skovby komt terug als een van de zeven ringen in het onderste wapen. De andere zes symboliseren de overige historische dorpen die samen Galten Kommune vormen. Die nieuwe gemeente wordt uitgebeeld met de verbindende grote ring. Het wapen boven deze mooie ringensymboliek is een familiewapen. Allemaal wijsheid verkregen door Heraldry of the World . 

Skanderborg

Bij mijn fietstocht van Aarhus naar de Himmelbjerget kwam ik door de gemeente Skanderborg. In Denemarken strooien ze met fraaie putdeksels, ook in de buitengebieden. De drie torens op het stadswapen (en de deksel) verwijzen volgens Heraldry of the World naar het oeroude Sanderborg Slot dat in de 18e eeuw verwoest zou zijn.

Erfurt

Jan was in Erfurt en deed daar een hele putdekselstudie. Hij ontdekte een aantal Entwicklungsstufen van het Erfurtse wapen op de plaatselijke deksels. Erfurt voert als wapen het Mainzer Rad , want tot ongeveer het jaar 1802 hoorde de stad bij het aartsbisdom Mainz. De Duitse wiki vertelt er meer over. Sinds 1991 is Erfurt hoofdstad van de deelstaat Thüringen en ook dat trotse feit mag op een deksel worden vermeld. De moderne, huidige variant Een oude variant Het wapen in de hoeken gezet Een waar putdekselfeest...

Hamburg

Aan de oevers van de Elbe in de villawijk Nienstedten vond ik deze deksel met het Hamburgse stadswapen. Jan vond in augustus nog een bijzonder exemplaar met witte steentjes. Afgebeeld is een burcht met drie torens. De middelste daarvan duidt vermoedelijk op de in 1805 afgebroken Oude Mariadom. De stadspatrones manifesteert zich ook met de Mariaster boven de twee flankerende torens.