Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit september, 2024 tonen

Utrecht

Jan en Jeroen waren in Utrecht en vonden daar deze putdeksel met heel bescheiden het wapen van de Domstad erop. Knip het shirt van Jens Toornstra of een andere voetballer van FC Utrecht in de vorm van een vierkant en je hebt min of meer het stadswapen van Utrecht . De twee driehoekige vlakken die samen een vierkantig geheel vormen, duiden op de twee afdelingen van de stadsschutterij. De ene afdeling voerde een rood wimpel ( keel in heraldische bewoordingen) en de andere een wit wimpel ( zilver ). Twee klimmende, gouden leeuwen houden het schild stevig vast.

Vilnius

“Poolse Jan” is een vriend van zoon Jan. Poolse Jan vond in de Litouwse hoofdstad Vilnius deze putdeksel met stadswapen. Het is maar goed dat de schoenen erop wijzen, want het prachtige stadswapen is veel te bescheiden op het deksel gezet. Pak daarom maar snel de Duitse wikipagina erbij voor een mooi gekleurd plaatje. Je ziet dan de heilige Christoffel met het kindje Jezus. Deze Christusdrager is de beschermheilige van Vilnius.

Waren (Müritz)

Gelukkig is Rons vakantie in MeckPomm nog niet voorbij want hij vindt er fraaie putdeksels. Deze komt uit Waren, een stadje gelegen aan een flink meer, de Müritz. Jammer dat putdeksels niet in kleur zijn, want dan zag je hier een wel heel bijzonder  fraai en bont samenstelsel van symbolen. Duidelijk te herkennen is een ronde muur met twee uit de kluiten gewassen zijtorens en een open poort. Dat ensemble staat symbool voor het feit dat Waren een serieus versterkte stad is met marktrechten. Net zo prominent aanwezig is de halve stier, met - goed kijken - een kroontje op zijn kop. Die stier en de pothelm met pauwenveer daarboven verwijzen naar leden van de heerlijkheid Werle, waartoe Waren lange tijd behoorde. Helemaal onderaan zijn de golven van de Binnenmüritz ingegraveerd.

Geesthacht

Ten zuidoosten van Hamburg, aan de Elbe, ligt Geesthacht. Daar vond ik deze putdeksel. Op de deksel staan twee elementen die karakteristiek zijn voor de geschiedenis van dit Sleeswijk-Holsteiner stadje. Links (voor de heraldisch ingewijden rechts) is een wilgenboom afgebeeld met zeven twijgen. Van die twijgen werden in deze streek korven gevlochten. Dat het precies zeven takken zijn, heeft te maken met zeven bepalende families in de stadsgeschiedenis. Rechts is een Kahn afgebeeld, dat is een platbodemboot die voor visserij, vrachtverkeer én veerdiensten werd gebruikt. Alles bij elkaar een mooi plaatje.

Schwerin

Ron zwerft door de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. In de hoofdstad Schwerin vond hij deze putdeksel. De gehelmde ruiter op het paard is niemand minder dan Hendrik II, heer van Mecklenburg . Hij staat bekend als Hendrik de Leeuw. Die leeuw komt terug in het driehoekige schild. In de andere hand houdt Hendrik een vlaggenlans vast. Het stadswapen werd in 1857 ontworpen op basis van het stedelijk geheimzegel. Dat het stadswapen in de jaren nadien aanzienlijk is aangepast lees je op de Duitse Wikipagina . In het eerste ontwerp zat Hendrik de Leeuw als een soort Zorro op een steigerend ros. Een plaatje daarvan zie je op Heraldry of the World .