Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit januari, 2024 tonen

Düsseldorf

Vandaag ontving ik nog een deksel. Dit keer van twee trouwe inzenders die een dagje op stap waren in Düsseldorf. Pim en Charley troffen daar deze deksel aan. Op het eerste oog een verkeerde deksel want prominent zijn twee spelende kinderen afgebeeld. Maar goed inzoomend is boven de handen van de kinderen toch echt het stadswapen afgebeeld: rechts een leeuw en links een anker. De website van de gemeente Düsseldorf vertelt er hier meer over. De gemeentelijke site verklaart meteen wat de twee kinderen op de deksel doen: ze maken een radslag. In februari 2021 kreeg ik deze deksel ook al toegestuurd door Stefan. Zijn foto met zwarte schoenen beeld ik natuurlijk ook af. Helemaal onderaan staat nog foto van een derde inzender, naam en datum zijn mij helaas onbekend. We weten alleen dat hij of zij groen-bruine schoenen droeg.

Bad Ems

Door de vele enthousiaste inzendingen raakte mijn kaart op Google Maps overvol en onoverzichtelijk. Op de vijfde dag van het nieuwe jaar 2024 begin ik daarom dit blog. Een digitaal dagboek biedt meer ruimte voor korte toelichtingen en heeft aardige zoekfuncties. Nadeel: ik moet 113 deksels met terugwerkende kracht invoeren. Aan de slag dus. Vandaag kreeg ik twee nieuwe inzendingen toegestuurd. Beide uit Duitsland. Deze deksel is te vinden in Bad Ems. Ik kreeg hem van Chris. Chris is een trouwe inzender en is op dit moment op vakantie met Harm in Koblenz. Vanuit die oude stad aan de Moezel doen zij blijkbaar een stedentrip want ik kreeg eerder deze week al twee deksels uit deze streek. Op het stadswapen van Bad Ems is de heilige Martinus afgebeeld. Hij is de patroonheilige van de stad. Boven Martinus is als een soort kroon de stadsmuur afgebeeld, volgens Wiki een verwijzing naar de stadsrechten die de stad in 1863 kreeg. Een schoolvoorbeeld van een putdeksel met stadswapen en dat metee...

Cochem

Twee mannen van 84 (Chris en Harm) bezochten Cochem en vonden daar deze prachtige deksel. Het fraaie stadswapen is uiterst scherp op de deksel gezet. Het rechterdeel van het wapen verbeeldt Sint Petrus die in zijn hand twee gouden sleutels vasthoudt. Wiki weet het precies. Heel leuk is ook de meegestuurde The making of... -foto.

Koblenz

Heel subtiel is het stadswapen van Koblenz opgenomen in de tekstrand. Nauwelijks waarneembaar en daarom goed gezien door Chris en Harm. Natuurlijk trekt het mannetje op de deksel de volle aandacht. Hij verbeeldt Schängel, het koosnaampje voor de jongens en (sinds kort ook) de meisjes afkomstig uit deze stad aan Moezel en Rijn. Schängel is een verbastering van de Franse naam Jean. Toen Koblenz tijdelijk bij Frankrijk hoorde, werden de vele Johannen Jean genoemd. Voor de Duitsers was dat een moeilijk uit te spreken naam en ze maakten er daarom Schang van en verkleind Schängel. Deze wijsheid heb ik van deze Wikipagina . Ook het Limburgs heeft een eigen variant van Jean: Sjeng en misschien ook wel Sjang.